Chlebem k vitalitě

 

Rovnováha kyselých a zásaditých látek v organismu  přispívá k vitalitě, zdraví a mládí. Rovnováha mezi zásaditou a kyselou stravou organismu zdraví prospěšná v poměru 4:1.Převládají potraviny zásadité. 

 

 Potraviny kyselé

 

Alkohol, ančovičky, avokádo, bílé víno, bonbóny,bílá mouka, brambůrky, broskve v plechu, burské oříšky, candát, cukr, coca cola,  černý čaj, čajovka, čočka, eidam, ementál,  fritovací olej, gorgonzola, hovězí, hranolky, humr, husa, játra, jehněčí, jelito, jitrnice, kandované ovoce, kapr, karbenátek, kari, kečup, klobása, kokos ořech, krocan, kešu,  langusta, ledvinky, limonády, losos, minerální voda perlivá, majonéza, makrela, marcipán, maso mleté, nugát, ovocné víno, pálenka, perník, pivo, preclík, pstruh, rum, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sůl, špek, štika, šunka, tavený sýr, treska, třtinovýcukr, tvarohový koláč, úhoř, uzeniny, vaječný likér, wuřt, whisky, zrnková káva a jiné.

 

Potraviny zásadité

 

 Ananas, artyčoky, aspik, bambusové výhonky, banány, borůvky, brambory, brokolice, broskve, brynza, bylinné čaje, bílé fazole sušené, camembert, celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, čaj zelený, černý kořen, černý chléb, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, droždí, dýně, fazole zelené, fenykl, graham, grapefruit, hlavkové zelí, hrášek, hrušky, hroznové víno, chřest, jablko, jáhly, jahody, jogurt, kapusta, kdoule, kedlubny, kopr, kroupy, květák, ledový salát, lněné semínka, maliny, meloun, minerální voda neperlivá, mléko, nektarinky, nudle, okurky, ořechy, ostružiny, petržel, polévková zelenina, pomeranče, pórek, rajčata, rýže, sušené ovoce, sójová mouka, slunečnicové semínka, sójové mléko, syrovátka, tofu, švestky, třešně, ředkev, ředkvičky, řeřicha, slunečnicový olej, sójové kličky, šípky, špenát a jiné.

 

Kořeny zdravého života

EVANGELIUM ESEJSKÝCH (poselství míru)

 

"Jak si máme bez ohně upéci náš denní chléb? Mistře".

"Dovolte Božím andělům připravit váš chléb. Navlhčete svou pšenici, aby do ní mohl proniknout anděl vody. Vystavte ji potom vzduchu tak, aby ji mohl obejmout i anděl vzduchu. A nechte ji od rána až do večera na slunci, aby k ní mohl přijít anděl slunečního světla. A požehnání těchto tří andělů dá brzy vzklíčit zárodku života. Potom rozmačkejte zrní a utvořte tenké placky, jak to dělali i vaši praotcové, když opustili Egypt, dům otroctví. Vystavte ráno placky opět stoupajícímu slunci a když stojí na obloze nejvýše, placky otočte na druhou stranu, at' i tu obejme anděl slunečního světla a nechte jí ležet až do západu slunce. Nebot' tak jako andělé vody, vzduchu a slunečního světla způsobili vzrůst a zrání pšenice na poli, tak musejí také váš chléb připravit. A to samé slunce, které ohněm života nechalo vzrůst a dozrát pšenici, musí stejným ohněm upéci váš chléb. Nebot' oheň slunce dá pšenici, chlebu i tělu život. Ale oheň smrti zabíjí pšenici, chléb i tělo. A živí andělé živého Boha slouží jen živým lidem. Nebot' Bůh je Bohem živých, a ne mrtvých.Tak jezte vždy ze stolu Boha: ovoce stromů, zrno, traviny polí, mléko dobytčat a med včel".