Chlebovka s recepty chleba

 

Kvásek z těsta

 

20 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné, nebo  směs v poměru 1:1, voda, 5 g droždí.

 

Z celozrnné mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, který na povrchu pomoučníme, zakryjeme utěrkou a necháme den dva při pokojové teplotě. Je-li poté bochníček na povrchu popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody. Pokud tomu tak není, bochníček znovu promísíme a necháme v teple ještě den dva odpočívat. Pokud povrch bochníčku ještě dostatečně nepopraskal, přidáme k těstu 5 g (v žádném případě ne více)  droždí, promísíme a tento kvásek použijeme k přípravě chleba. Docílíme tak toho, že v chlebu nebudou výlučně umělé vyšlechtěné kvasinky. Pokud měl kváskový bochníček popraskaný povrch, pak droždí nemusím přidávat. Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a použijeme k mísení chlebového těsta bez přídavku droždí. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle, to znamená 6 - 12 hodin.

 

Kvásek z droždí

 

0,4 l vlažné vody, 2 malé lžičky cukru, 60 g droždí.

 

Droždí rozdrobíme do vody, přidáme cukr a necháme odležet na teplém místě nejméně 15 minut.

 

Pšeničný bílý chleba

 

1,5 kg pšeničné mouky (hladké nebo celozrnné, nebo v poměru 1:1,150 g domácího kvásku, 1 až 2 lžičky soli, 300 ml vody, 500 g vařených brambor.

 

Pokud nemáme domácí kvásek, použijeme místo něj 20 g droždí a postupujeme následovně. Odpoledne mouku prosejeme do hlubší nádoby a uprostřed vytvoříme jamku, do které nalijeme kvásek a z částí mouky vypracujeme těstíčko. Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kynout do rána. Ráno přidáme oloupané uvařené prolisované brambory, sůl a tolik vlažné vody, abychom vypracovali pevné pružné těsto. Těsto zpracováváme tak dlouho, až nelepí na ruce, ani na vál.Z těsta vytvoříme  dva bochníky. Shora posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme dvě hodiny kynout. Asi 15 minut před ukončením kynutí rozpálíme pečící prostor na vyšší teplotu cca 220 °C a těsně před vsázením chleba, vložíme na dno nádobu s horkou vodou. Bochníky vyklopíme na pomoučený plech vedle sebe a vsadíme do pece. Po 10 až 15 minutách snížíme teplotu  na 150 °C a pečeme 40 až 6O minut. Chleby vyjmeme z pece a ihned potřeme vodou. Pak je zabalíme a necháme důkladně několik hodin vychladnout.

 

 Pšeničný chleba s rýži

 

Budeme potřebovat uvařenou rýži v množství 400 g, smícháme s pomletou pšeničnou moukou v množství 600 g. Přidáme 4 polévkové lžíce oleje, 600 ml vody. Vsypeme 100 g slunečnicových semínek a k tomu 2 až 3 polévkové lžíce lněných semínek a 1 čajovou lžičku soli. Uvařenou rýži promícháme s moukou,solí, vodou, olejem a lněnými semínky. Vypracujeme těsto, které necháme 12 hodin kynout. Poté sázíme do předehřáté pece.

 

Ovesný chléb s ořechem

 

1 šálek vlašských ořechů nahrubo nasekaných, 2 šálky celozrnné pšeničnné mouky, půl šálku ovesných vloček, půl lžičky jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva,1 lžička soli, 1 a půl šálku sojového mléka, půl šálku tofu, půl šálku medu, 2 lžíce oleje.

 

Vlašské ořechy opečeme. Promícháme mouku, lžičku, jedlé sody, prášek do pečiva a sůl. Rozmixujeme sojové mléko, tofu a med, vytvoříme jemnou směs. Směs přidáme k mouce a promícháme. Přisypeme ořechy a opět promícháme. Formu vymažeme olejem  a vlijeme těsto. Pečeme 45 minut až 60 minut. Upečen v momentě, kdy špejle po propíchnutí a vytažení čistá. Chléb po vychladnutí podáváme.

 

Jemný křupavý chléb (Švédsko)

 

200 g žitné mouky, 200 g hrubé žitné mouky, 1 1/2 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 1/4 l studeného mléka, 160 g tuku

 

Mouku prosejeme, přidáme cukr a osolíme. Mlékem zaděláme těsto a vpracujeme do něho studený tuk. Hladké těsto vyválíme v plát  o šířce stébla. Propícháme a nakrajíme na obdélníky asi 6 × 12 cm veliké. Upečeme v teplé troubě.

 

Ztracený chléb (Dánsko)

 

Připravujeme se zbytků bílého chleba, veky, nebo s housek. Nakrájí se na plátky, které se namáčejí do rozšlehaných vajec, lehce osolených a aromatizovaných podle chuti vanilkovým cukrem, citronovou nebo pomerančovou strouhanou kůrou, trochou rumu nebo bílým vínem. Takto připravené plátky hned opékáme na másle nebo oleji.Na ubrousku je necháme okapat a horké cukrujeme krupicovým cukrem. Podáváme teplé i vychládlé.

 

Chléb s podmáslím

 

350 ml podmáslí, 500 g pšeničné hladké moulky, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 1 lžička sušeného droždí.

 

Mouku prosejeme, přidáme sůl, kmín, droždí, ocet. Podmáslím zaděláme těsto. Necháme vykynout a upečeme.

 

Chléb s jogurtem

 

310 g podmáslí, 50 g bílého jogurtu, 2 lžíce bílého oleje, 1 lžíce octa, 1 vařená nastrouhaná brambora, 2 lžičky soli, 1 lžíce kmína, 380 g hladké mouky, 120 g žitné mouky, 2 lžičky cukru, 1 lžička sušeného droždí.

 

Chléb s mlékem

 

50 g pšeničné celozrnné mouky, 150 g žitné mouky, 360 hladké mouky, 150 ml vody, 200ml mléka, 2 lžičky cukru, 2,5 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky octa, 2 lžičky oleje, 1/5 lžičky sušeného droždí.

 

Chléb s česnekem a nivou

 

350 ml vody, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1/5 lžíce oleje, 1/2 hrnku rozdrobené Nivy, 4 - 5 rozmačkaných česneků, 540 g mouky, (140 g hladké, 200 g celozrnné pšeničné, 200 g celozrnné žitné) Kombinace zajistí vyniknutí chutí a dobré kynutí. 1 lžička sušeného droždí. Těsně před pečením potřít olejem.

 

 Chléb s fenyklem

 

1 kg hladké pšeničné mouky, 4 lžičky kmínu, 1/2 lžičky fenyklu, 1 lžička soli, 30 g droždí, 3 sklenice vlažné vody, 2 vařené brambory ( 150 - 200 g)

 

Nahřátou mouku promísíme se 2 lžičkami, kmínu, soli a  fenyklem. Ze 2 dl vlažné vody, droždí, malého množství  mouky si připravíme kvásek.

K mouce s kořením přidáme 2 nastrouhané brambory, 2 sklenice vlažné vody, kvásek a zaděláme těsto.

Dobře je propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme 1 - 2 hodiny kynout. Potom znovu prohněteme a vytvoříme 2 bochánky nebo 2 šišky, položíme na plech dobře vysypaný moukou a ještě necháme asi 1/2 hodiny kynout.

Chléb potřeme vodou, posypeme kmínem a vložíme do horké trouby. Po 15 minutách teplotu zmírníme a chléb asi 30 minut dopékáme. Během pečení jej můžeme ještě potřít vlažnou vodou, aby se leskl. 

 

Chléb s bazalkou a rajčaty

 

Kvásek

 

1/2 droždí, 150 ml vlažné vody, 3 lžíce hladké mouky, špetku cukru. Promíchat a nechat vykvasit.

 

300 g hladké mouky,kvásek, sušená rajčata, hrst bazalky, lehce osolíme, zpracujeme. Necháme zhruba 30 -60 minut kynout a  20 minut pečeme.

 

Nepečený chléb

 

1 kg žitného šrotu, 20 dkg hrozinek, 1 dcl oleje, 2 lžičky soli, trošku kmínu namáčíme ve vodě. Dáme si stranou trošku šrotu pro případ, že těsto bude příliš měkké. Všechno promeleme v mlýnku na maso nebo dobře promísíme. Protože chléb nepečeme, ale jen sušíme, vyválíme 4 - 5 milimetrů silné placky, které položíme na síto. V létě chléb sušíme 4 - 5 hodin na slunci. V zimě sušíme na radiátoru. Usušený chléb můžeme uskladnit v chladničce. Místo čistě žitného šrotu můžeme libovolně míchat šrot pšeničný, rýžový, ječmenný a malé množství lněného šrotu. Místo rozinek a vody přidáme rajská jablíčka, mrkev atd. Proso se na přpravu chleba nehodí, protože rychle hořkne. Viz také sekci Chlebem k vitalitě.

 

Žitný chléb s ovesnými vločkami

 

350 g žitného šrotu, 350 g žitné mouky chlebov, 25 g pšeničných otrub, 20 g droždí, 50 g domácího kvásku, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 4 lžičky ovesných vloček na posypání, Hera na vymazání formy.

 

Šrot, mouku, otruby a sůl smícháme v míse na sucho. Uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, přidáme domácí kvásek a s troškou vlažné vody a mouky umícháme v důlku řídké těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a ponecháme v teplé místnosti, až kvásek vykyne. Potom posupně a opatrně přidáváme vlažnou vodu a vypracujeme vláčnější pružné těsto. Těsto nesmí být příliš tuhé, protože otruby a šrot během kynutí bobtnají. Těsto dobře prohněteme, urovnáme v míse, lehce posypeme moukou a pod utěrkou necháme v teplé místnosti kynout 45 minut. Potom utvoříme podlouhlý chleba. Necháme pod utěrkou znovu kynout 45 minut. Nakonec potřeme povrch těsta vodou a posypeme ovesnýni vločkami. Troubu předehřejema na 200 °C, před vsazením chleba, vložíme nádobu s horkou vodou. Pečeme při 200 °C, až chleba na povrchu začne hnědnout. Poto teplotu snížíme na 160 °C. Celková doba pečení je 45 až 50 minut. Po vyjmutí chleba postříkáme vodou a přikrytý utěrkou necháme důkladně vychladnout. Chleba krájíme až druhý den po upečení. Hrubá vláknina v chlebu působí příznivě proti zácpě. Chutná s různymi pomazánkami a zeleninovými saláty.

 

Otrubový chleba podle Dr. Kneippa

 

500 g pšeničné pšeničné mouky celozrnné, 100 g pšeničných otrub, tuk na vymazání plechu.

 

Mouku s otrubami dáme do dřevěné nebo keramické mísy a smícháme. Pak směs přelijeme takovým množstvím horké vody, abychom zadělali těsto houbovité struktury. Množství vody nelze přesně určit, závisí na kvalitě mouky a otrub. Mísu s těstem přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme přes noc stát v teplé místnosti. Do těsta nesmí přijít žádný kvásek ani droždí, ani sůl nebo koření. Druhý den rozdělíme těsto na válu na 12 stejných kousků a vytvarujeme malé polodlouhlé bochníčky, které klademe na vymazaný plech. Pec nebo troubu předehřejeme na 200 °C, plech s bochníčky vsadíme do pece a pečeme do zlatova. Asi deset minut před koncem pečení teplotu snížíme na 160 °C. Bochníčky vyjmeme z trouby a hned vložíme na 3 až 4 minuty do vařící vody. Potom je vrátíme zpět do horké trouby či pece, aby oschly. Upečený chleba uchováváme na chladném místě. Pokud kůrka  ztvrdne, zavineme jej do vlhké utěrky. Dr. Kneipp, doporučuje tento chleba jíst při některých zažívacích těžkostech. Pro vysoký obsah vlákniny působí také proti zácpě. Podrobný fotopostup konkrétně tohoto chleba v kategorii - fotopostup výroby.