Kroupové pokrmy

 

Ječmen

 

Ječmen je prastará jednoletá jarní nebo ozimá obilovina, pocházející z Asie. V krupařství mají význam víceřadé ozimé ječmeny s vyšším obsahem bílkovin, jejichž obilky se loupáním, řezáním a broušením zpracovávají na kroupy.

 

 Hrubé kroupy máme v několika velikostech, kroupy- perličky a krupky trhané, takzvaná lámanka. Tato lámanka je vlastně vyčištěná ječná krupice. Vedlejším produktem při výrobě krup je ječná mouka.

 

Přílišným obrušováním a zakulacováním se však z ječného zrna odstraní i nejcennější povrchová vrstva. Z hlediska zdravé výživy jsou proto výhodnější hrubé kroupy nebo lámanka než úhledné a v chuti jemnější krupky- perličky.

 

Kroupová polévka s hovězím masem

 

100 g krup, 20 g tuku, sůl, 250 g libového hovězího masa, 1 1/4 l vody, 1/á l sladké smetany, muškátový květ, pepř, citrónová št'áva, 1 žloutek

 

Přebrané a vyprané kroupy namočíme přes noc do vlažné vody a druhý den je se solí a s tukem uvaříme do měkka a prolisujeme. Zvlášt' v osolené vodě uvaříme maso. Měkké maso nakrájíme na kostičky a spolu s vývarem přidáme ke kroupám. Polévku okořeníme, necháme přejít varem, zakapeme citrónovou št'ávou a zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali žloutek. Už nevaříme, jenom podle chuti dosolíme a podáváme se slaným rohlíkem. S masem můžeme dát vařit plátek celeru a kousek cibule. Obojí potom z polévky odstraníme.

 

Kroupová polévka s zeleninou

 

1 1/4 l vody, 60 g krup, 30 g másla, 20 g hladké mouky, 1 větší žampión nebo jiná houba, 100 g kořenové zeleniny, sůl, pepř, 1/16 l mléka, žloutek, petrželka

 

Přebrané a vyprané kroupy namočíme přes noc a druhý den je s kouskem tuku uvaříme do měkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z krup, přidáme očištěnou na plátky pokrájenou houbu, očištěnou na nudličky nastrouhanou zeleninu, prolisované kroupy a vaříme, až je vše měkké. Polévku podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec zalijeme mlékem, v němž jsme rozmíchali žloutek. Polévku dále nevaříme, jenom prohřejeme a hotovou okořeníme petrželkou.

 

Kroupová polévka s houbami

 

1 1/4 l vody, 80 g krup, 10 g sušených hub, 40 g másla, 30 g hladké mouky, kmín, sůl

 

Přebrané a vyprané kroupy zalijeme osolenou vodou s kmínem a dáme vařit. Když jsou kroupy poloměkké, zahustíme polévku jíškou, přidáme předem namočené houby i s vodou, ve které se máčely a vaříme, až jsou houby měkké a jíška dobře provařená.

 

Kroupová polévka s bramborem

 

1 1/4 l vývaru z vepřového masa, 50 g krup, 100 g kořenové zeleniny, 3 brambory, 1/4 l mléka, mletý pepř, sůl

 

Kroupy vaříme ve vývaru asi 20 minut, potom přidáme očištěnou na kostičky nakrájenou zeleninu a brambory a vaříme, až je vše měkké. Polévku podle chuti osolíme, opepříme a nakonec zalijeme mlékem a prohřejeme.

 

Polévka kroupová s majoránkou

1 1/4 l vývaru z ovaru, 40 g krup, majoránka, česnek, sůl

 

Příliš tučný vývar necháme vychladnout a přebytečný tuk sebereme. Vývar procedíme, vložíme zvlášt' uvařené kroupy, okořeníme česnekem utřeným ze solí a rozemnutou majoránkou a krátce povaříme.

 

Polévka kroupová s česnekem

 

1 1/4 l vývaru, 40 g krup, sůl, pepř, stroužek česneku, 100 g kořenové zeleniny, 1/2 cibule, petrželka

 

Do nemastného vývaru z ovaru přidáme na nudličky nakrájenou strouhanou zeleninu, jemně nakrájenou cibuli a vaříme, až je zelenina měkká. Do polévky vložíme zvlášt' uvařené kroupy, ochutíme ji pepřem, česnekem utřeným se solí a petrželkou.

 

Polévka kroupová s zázvorem

 

1 1/4 l nemastného vývaru z ovaru, 40 g krup, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, pepř, 1-2 zrnka nového koření, zázvor, majoránka, sůl

 

Ze sádla a mouky si připravíme jíšku, zalijeme studeným vývarem, rozšleháme a dobře povaříme. Potom přidáme zvlášt' uvařené kroupy, polévku podle chuti osolíme a okořeníme mletým kořením a majoránkou.

 

Polévka kroupová uzená

 

1 1/4 l vývaru z uzeného masa, 2 brambory, 30 g krup, sůl

 

Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Uvaříme je ve vývaru do měkka. Kroupy uvaříme zvlášt' a vložíme do hotové polévky. Polévku podle potřeby opatrně dosolíme.

 

Polévka kroupová mléčná

1 1/4 l vývaru z uzeného masa, 80 g kořenové zeleniny, 40 g krup, 1/8 l mléka, 1 žloutek, sůl, petrželka

 

Ve vývaru z uzeného masa uvaříme do měkka na nudličky nastrouhanou zeleninu  kroupy. Polévku podle chuti opatrně přisolíme a do hotové polévky vlijeme žloutek rozmíchaný s mlékem. Dále nevaříme, jenom prohřejeme a okořeníme petrželkou.

 

Polévka kroupová s kapustou

 

350 g skopového masa, sůl, 1 1/4 l vody, 150 g kořenové zeleniny, půl hlávky kapusty, kousek cibule, česnek, pepř, 40 g krup

 

Maso dáme vařit do vroucí vody; když začne měkknout, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, česnek a nakrájenou cibuli. Měkké maso vyjmeme z polévky, pokrájíme na menší kousky a vložíme zpátky do polévky spolu se zvlášt' uvařenými kroupami. Hotovou polévku ještě dochutíme česnekem utřeným ze solí.

 

Polévka kroupová se smetanou

1 1/4 l vody, zmrazené kuřecí drůbky, 20 g másla, 100 g kořenové zeleniny, 40 g krup, 1/8 l sladké smetany, 1 žloutek, petrželka, sůl

 

Očištěnou zeleninu dáme vařit do osolené vody spolu s drůbky. Zvlášt' s máslem uvaříme kroupy. Když jsou drůbky měkké, polévku procedíme, vložíme do ní maso obrané z drůbků a pokrájené na menší kousky, uvařené kroupy a nadrobno nakrájenou zeleninu. Hotovou polévku zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali žloutek. Dále nevaříme, jenom polévku prohřejeme. Sypeme petrželkou.

 

Kroupová polévka s kmínem

 

1 1/4 l vody, 3 brambory, 100 g kořenové zeleniny, hrstka sušených hub, 40 g sádla, 40 g hladké mouky, 30 g krup, kmín, česnek, majoránka, sůl

 

Z mouky a sádla připravíme jíšku, zředíme studenou vodou, rozšleháme a povaříme. Potom přidáme předem namočené houby, na nudličky nakrájenou zeleninu, krupky, kmín a sůl a vaříme, až jsou krupky poloměkké. Potom přidáme na kostky pokrájené brambory a polévku dovaříme. Dochutíme majoránkou a česnekem utřeným ze solí.

 

Kroupová polévka kyselá

 

1 l vody, 40 g krupek, 3 brambory, hrstka sušených hub, 30 g sádla, sůl, kmín, bobkový list, 1/4 l kysané smetany, 20 g hladké mouky, sůl

 

Vyprané houby předem namočíme. Kroupy osmahneme na tuku, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Přidáme sůl, kmín, bobkový list, očištěné brambory nakrájené na kostky a houby i s vodou, v níž jsme je namáčeli. Vaříme, až je vše měkké. Potom polévku zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku a dobře povaříme. Hotovou polévku podle chuti přikyselíme octem.

 

Kroupová polévka se zelím

 

1 1/4 l vody, půl malé hlávky zelí, 50 g krup, 30 g tuku, 1/8 l sladké smetany, 1 žloutek, pepř, sůl, petrželka

 

Kroupy osmahneme na tuku a zalijeme vodou. Vaříme a když jsou poloměkké, přidáme k nim nakrouhané spařené zelí, osolíme a vaříme, až je vše měkké. Potom polévku zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali žloutek, prohřejeme, ale už nevaříme. Polévku ochutíme pepřem a petrželkou.

 

Kroupová polévka s kysaným zelím

 

1 1/4 l vody, 200 g kysaného zelí, sůl, kmín, 1 větší brambor, 1/8 l kysané smetany, 10 g hladké mouky, pepř, sůl, 40 g krup

 

Překrájené zelí, sůl, tlučený kmín, syrovou nastrouhanou bramboru, zalijeme vroucí vodou a vaříme až je zelí měkké. Potom polévku zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali mouku a dobře povaříme. Hotovou polévku ochutíme pepřem, přisolíme a dáme do ní zvlášt' uvařené kroupy.

 

Kroupová polévka speciál

 

250 g uzeného kolena, hrstka sušených hub, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 50 g krup, sůl, sladká paprika, 20é g kysaného zelí, česnek, 1 1/4 l vody

 

Uzené koleno dáme vařit. Houby předem namočíme. Z tuku a mouky připravíme jíšku, přidáme ji do polévky spolu se spařenými kroupami. Když jsou kroupy poloměkké, přidáme houby a překrájené zelí. Vaříme, až je vše měkké. Maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do polévky, přidáme št'ávu se zelí, česnek utřený se solí a v malém množství tuku rozpuštěnou papriku. Necháme přejít varem a podáváme.

 

Kroupová polévka s jarními bylinkami

 

1 1/4 l vody, 40 g krup, 80 g kořenové zeleniny, sůl, 2 hrstky jarních bylinek (směs špenátu, salátu, brukvových a ředkvičkových lístečků, petrželky, pažitky, listů jahod, fialek a mladých kopřiv), 1/8 l mléka, 30 g másla, kousek masoxu, muškátový květ

 

Na másle osmahneme kroupy, přidáme očištěnou, na menší kousky překrájenou zeleninu, zalijeme osolenou vodou a vaříme, až lze kroupy i zeleninu prolisovat. Bylinky opereme, spaříme , v malém množství vody povaříme, scedíme a nadrobno posekáme. Přidáme do polévky i s vodou ve které se vařily. polévku dochutíme masoxem, přisolíme a ještě krátce povaříme. Nakonec zjemníme mlékem a dochutíme muškátovým květem.

 

Kroupová polévka s mlékem

 

1 l mléka, 40 g krup, 20 g másla, špetka cukru, sůl

 

Kroupy uvaříme v odolené vodě do poloměkka. Scedíme, zavaříme do vroucího mléka a zvolna, za občasného míchání vaříme do měkka. Hotovou polévku zjemníme máslem,cukrem a posolíme.

 

Kroupová směs

 

200 g uzeného nebo vepřového masa, 60 g sádla, 1 cibule, 300 g krupek, sůl, kmín, 200 g míchané zeleniny (mrkev, celer, brukev, hrášek), petrželka, strouhaný sýr

 

Na třetině sádla zpěníme nadrobno nakrájenoucibuli, přidáme na malé kousky nakrájené maso a osmahneme. potom přidáme sůl, kmín, podlijeme vodou a dusíme. Na druhé třetině sádla osmahneme kroupy, zalijeme osolenou vodou a dusíme do změknutí. Na zbylém sádle dusíme očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu. Když je vše měkké, smícháme maso s kroupami a se zeleninou, krátce společně podusíme a okořeníme jemně nakrájenou petrželkou.  Sypeme strouhaným sýrem.

 

Krupník

 

350 g krup, 200 g vepřového bůčku, 20 g sušených hub, sůl, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, pepř, majoránka, kmín, sádlo

Vyprané houby předem na několik hodin namočíme, potom osolíme, podusíme, scedíme a posekáme na drobno. Kroupy uvaříme v osolené vodě do měkka. Bůček nakrájíme na kostky, podusíme, orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, mleté koření, česnek utřený ze solí, krupky a vývar z hub. Dobře promícháme, vložíme na vymaštěný plech a zapečeme. 

 

Kroupy zapečené

 

300 g krup, 3/4 l vody nebo vývaru z kostí, 1 menší kapusta, 60 g sádla nebo slaniny, 1 cibule, kmín, česnek, sůl, hrst sušených nebo čerstvých hub, 30é g vepřové pečeně, sádlo

 

Kroupy dusíme v osoleném vývaru do měkka a scedíme. Rozpustíme sádlo nebo na kostičky nakrájenou slaninu, osmahneme cibuli, přidáme předem namočené houby, kmín a podusíme. Očištěnou kapustu povaříme a v osolené vodě, scedíme a jemně nakrájíme. Přidáme k houbám a podusíme. Zbývajíci maso nakrájíme a přidáme i s kapustou ke kroupám. Okořeníme česnekem utřeným ze solí, promícháme, vložíme na vymaštěný plech a zapečeme. Při podávání můžeme sypat strouhaným sýrem. Vepřovou pečeni můžeme nahradit konzervovaným vepřovým masem ve vlastní št'ávě. Kapustu můžeme nahradit uvařeným a nakrájeným květákem, mrkví, celerem, hráškem, brukví, pórkem, fazolkami atd.

 

Černý Kuba

 

300 g krup, 30 g sušených hub, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 60-80 g sádla, pepř, kmín, majoránka, sů

l

Sušené houby vypereme, přes noc namočíme a na druhý den uvaříme doměkka. Měkké houby scedíme a nasekáme nadrobno. Kroupy uvaříme v osolené vodě s kmínem a kouskem sádla. Měkké kroupy promícháme s houbami, ochutíme česnekem utřeným ze solí, mletým pepřem a rozemnutou majoránkou. Promícháme se sádlem, na kterém jsme zpěnili cibuli, vložíme na vymaštěný plech a dáme péci. Během pečení zalijeme zbylým vývarem z hub a pokropíme sádlem. Zapékáme 20-25 minut, až je povrch pěkně upečený.

 

Bramborová baba

 

800 g brambor, 120 g klobásy, 80 g uzené slaniny, 100 g krup, 60-80 g hladké mouky, 40 g cibule, sůl, pepř, kmín, česnek, sádlo, vejce nebo trochu mléka

 

Syrové oloupané brambory nastrouháme, přidáme předem uvařené kroupy, na kolečka nakrájenou klobásu, na slanině orestovanou cibuli, mleté koření, česnek utřený ze solí a prosátou mouku. Dobře promícháme a podle potřeby zředíme mlékem nebo přidáme vejce. Vložíme na vymaštěný plech a upečeme.