Ovesné pokrmy

 

Oves

 

Oves  je z našich obilovin nejvýživnější. Obilky ovsa obsahují množství tuku a bílkovin, nerostných látek i vitamínu skupiny B.

 

Oves se  zpracovává především na ovesné vločky. U ostatních obilovinových výrobků se vymíláním, broušením a leštěním ztrácí nejhodnotnější část zrna, v ovesných vločkách zůstává zachován povrch obilky, které obsahuje nejvíce cenných nerostných látek a vitamínů.

 

 

Ovesné vločky mají vysokou kalorickou hodnotu. Ze všech obilovinových výrobků mají nejvíce bílkovin a tuku, pozoruhodné množství vitamínu skupiny B a z nerostných látek pak především hojně vápníku, fosforu a železa. Pro snadnou stravitelnost,  jsou ovesné vločky přímo předurčené pro některé diety, pro výživu dětí, rekonvalescentů, seniorů, sportovců. 

 

Ovesná polévka

 

1 1/4 l vody, 60 g vloček, 100 g kořenové zeleniny, sůl, 1 žloutek nebo 30 g sýra, muškátový květ, petrželka, citronová št'áva, 40 g másla

 

Vločky a očištěnou na nudličky nastrouhanou zeleninu dáme vařit do osolené vody. Když je vše měkké, polévku prolisujeme, okořeníme muškátovým květem. Přidáme žloutek rozmíchaný v trošce studené vody. Vynecháme - li žloutek, rozdělíme do talířů strouhaný sýr a zalijeme polévkou, do které jsme přidali máslo a petrželku. Podle chuti polévku zakapeme citrónovou št'ávou. Jakovložku je možno přidat osmaženou žemli.

 

Ovesná polévka s česnekem

 

1 1/4 l vody, 50 g ovesných vloček, 40 g hladké mouky, 60 g tuku, sůl, 100 g kořenové zeleniny, špetka sušených hub, majoránka, 2-3 stroužky česneku, lžička sladké papriky, perželka

 

Houby předem na několik hodin namočíme. Na 50 g tuku osmahne mouku s vločkami, zalijeme vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme houby i s tekutinou, nastrouhanou zeleninu a dobře povaříme. Polévku okořeníme česnekem utřeným se solí a rozemnutou majoránkou. Ve zbylém tuku rozpustíme papriku a vlijeme do hotové polévky. Při podávání sypeme petrželkou.

 

Ovesná polévka s bramborem

 

1 1/4 l vody, 3 brambory, půl cibule, 150 g kořenové zeleniny, 40 g tuku, sůl, kmín, majoránka, česnek

 

Oloupané na kostky překrájené brambory dáme vařit spolu s cibulí do vroucí osolené vody s kmínem. Očištěnou zeleninu nastrouháme na nudličky a osmahneme v tuku, přidáme vločky a ještě osmahneme. Osmaženou zeleninu s vločkami přidáme do polévky a vařime, až je vše měkké. Hotovou polévku okořeníme česnekem utřeným ze solí a rozemnutou majoránkou.

 

Ovesná polévka s květákem

 

1 1/4 l vody, 60 g vloček, sůl, 1 malý květák, 20 g másla, 1/8 l mléka, 1 žloutek, petrželka

 

V osolené vodě uvaříme doměkka květák.Zavaříme vločky, uvaříme doměkka a prolisujeme. Žloutek rozmícháme ve studeném mléce, vlijeme do polévky, přidáme máslo a n růžičky rozebraný květák, polévku podle chuti přisolíme a prohřejeme, ale už nevaříme aby se žloutek nesrazil. Při podávání sypeme petrželkou.

 

Ovesná polévka s pórkem

 

1 1/4 l vody, 1 pór, 40 g ovesných vloček, 2 brambory, sůl, pepř, 40 g másla, 1/2 bujónové kostky

 

Do osolené vody dáme vařit vločky a na menší kousky nakrájené brambory. Když se vše rozvaří, polévku prolisujeme, ochutíme pepřem a bujónovou kostkou. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme na másle, přidáme do polévky a vaříme než změkne.

 

Ovesná polévka s houbami

 

1/4 l vody, 150 g čerstvých hub, sůl, 50 g vloček, 2-3 stroužky česneku, 1 vejce, 20 g másla, petrželka

 

Očištěné houby nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené vody. Když se začnou vařit, přidáme vločky a vaříme doměkka. Potom do polévky rozmícháme vejce a necháme srazit. Polévku okořeníme česnekem utřeným ze solí a petrželkou. Hotovou polévku zjemníme máslem.

 

Ovesná polévka s droždím

 

1 1/4 l vody, 60 g vloček, 100 g kořenové zeleniny, 1/2 cibule, 30 g másla, 40 g droždí, žloutek, sůl, petrželka

 

Ovesné vločky zalijeme osolenou vodou a dáme vařit. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, očištěnou, na nudličky nastrouhanou zeleninu, přidáme rozdrobené droždí a smažime tak dlouho, až začne pěkně vonět. Potom je přidáme do polévky a vaříme, až je zelenina měkká. V troše studené vody rozkvedláme žloutek a vlijeme do polévky. Prohřejeme, ale už nevaříme. Polévku sypeme petrželkou.

 

Ovesná polévka s mlékem

 

1 /4 l mléka, 60 g vloček, 30 g másla, sůl, petrželka

 

Vločky zavaříme do vroucího osoleného mléka a vaříme do změknutí. Prolisujeme, zjemníme máslem a okořeníme petrželkou. Vločky můžeme také uvařit ve vodě a po uvaření přidat potřebné množství mléka.

 

Ovesná kaše slaná

 

1 l mléka, 150  g  ovesných vloček, 20 g  tuku, sůl, petrželka

 

Mléko osolíme, přidáme tuk, necháme jej rozehřát, vsypeme vločky a za stálého míchání uvaříme kaši. Uvařenou kaši rozdělíme do talířů a polijeme osmaženou cibulkou nebo také petrželkou. Slanou kaši podáváme jako samostatný pokrm doplněný salátem nebo jako přílohu  k dušenému masu.

 

Ovesné noky

 

150 g ovesných vloček, 3/4 l vody, 30 g sádla, sůl, 1/2 cibule, 1-2 hřebíčky, sádlo na namáčení lžíce

 

Vločky osmahneme v tuku, zalijeme vodou, přidáme celou oloupanou cibuli s vpíchnutým hřebíčkem, osolíme a dáme do trouby dusit. Během dušení nemícháme. Udušené vločky necháme chvílí stát, aby ztuhly a potom z nich lžící namáčenou v sádle vykrajujeme přímo do talířů noky. Noky podáváme jako přílohu k dušenému masu nebo jako samostatný pokrm sypaný strouhaným sýrem a doplněný salátem.

 

Vločková nádivka do zelenin

 

100 g ovesných vloček, 1 cibule, 30 g tuku, 1-2 vejce, 100 g uzeniny, muškátový květ, pažitka nebo petrželka

 

Vločky uvaříme ve vodě na hustou kaši. Zpěníme na tuku nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout. Potom přidáme vychladlou kaši, vejce, mletou nebo krájenou uzeninu, sůl, koření a zelenou nat'. Směs dobře promícháme a použijeme k plnění paprik, rajčat, kapustových nebo zelných listů, mladých brukví nebo i salátových okurek. Místo uzeniny můžeme do nádivky přidat na cibulce podušené houby.

 

Ovesné omelety se zeleninou

 

3/8 l mléka, 120 g ovesných vloček, 150 g vařené nebo dušené míchané zeleniny (mrkev, brukev, květák, hrášek, celer nebo také zmrazená zeleninová směs), 2 vejce, sůl, tuk na smažení, petrželka nebo pažitka

 

Vločky namočíme na dvě hodiny do mléka, potom přidáme žloutky, rozmícháme, osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a nakonec tuhý sníh z bílků. Na tuku smažíme malé vyšší omeletky, které při podávání sypeme zelenou natí. Podáváme je jako přílohu k masitým minutkám z přírodní št'ávou.

 

Pomazánka s ovesnými vločkami

 

150 g másla, 40 g ovesných vloček, trochu mléka, rajčatový protlak, sůl, pažitka

 

Vločky předem navlhčíme mlékem a necháme nabobtnat. Máslo utřeme do pěny, zatřeme do něho vločky a ochutíme rajčatovým protlakem. Osolíme a mažeme na tmavý chléb. Sypeme pažitkou.

 

Slané žemle s ovesnými vločkami

 

400 g polohrubé mouky, 100 g ovesných vloček, 50 g tuku, 30 g droždí, 1/2 lžičky cukru, 1 žloutek, 1/4 l mléka, sůl, 1 vejce na pomazání, mák se solí na posyp

 

Z části mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Na vál dáme mouku se solí a umletými vločkami. Do důlku vlijeme kvásek, přidáme žloutek, teplé máslo zaděláme potřebným množstvím mléka. Vypracujeme husté těsto a dáme kynout. Z vykynutého těsta odkrarujeme lžíci kousky, tvoříme malé žemličky, rovnáme je na vymaštěný plech a necháme znovu vykynout. Vykynuté žemle potřeme rozmíchaným vajíčkem a hustě posypeme mákem ze solí. Upečeme je v dobře vyhřáté troubě.

 

Műsli

2 lžíce ovesných vloček, 6 lžic vody, 150 g rozmělněného sýrového ovoce (strouhaná neloupaná jablka, banán, jahody, maliny, borůvky, ostružinmy, švestky, třešně, broskve, strouhaná mrkev atd.), 1 lžíce citrónové št'ávy, 1 lžíce smetany nebo kodenzovaného mléka, lžíce sekaných ořechových jader, podle chuti med

Vločky večer namočíme do vody. Druhý den je promícháme s rozmělněným ovocem, citrónovou št'ávou a mléke-. Podle chuti přisladíme medem a posypeme rozsekanými ořechy. Připravujeme-li műsli z kyselejšího ovoce, můžeme vynechat citrónovou št'ávu. Použijeme-li slazené kondenzované mléko, vynecháme med. Ořechy můžeme nahradit oříšky, mandlemi, hrozinkami atd.

 

Ovesné lívance s jablky

 

180 g ovesných vloček, 1/2 l mléka, 2 vejce, sůl, 3 jablka, tuk na smažení, skořicový cukr na posypání

 

Vločky zalijeme vroucím mlékem a necháme na půl hodiny nabobtnat. Přidáme sůl, vejce a podle potřeby ještě mléko. Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a vmícháme do těsta. Lijeme do vymazaného lívanečníku a pečeme po obou stranách dozlatova. Upečené obalujeme ve skořicovém cukru.

 

Ovesný trhanec

 

150 g ovesných vloček,  3/8 l mléka, 60 g cukru, 3 vejce, tuk na pečení

 

Ovesné vločky zalijeme vroucím mlékem a necháme přibližně 2 hodiny nabobtnat. Utřeme žloutky s cukrem, přidáme vločky a pevný sníh z bílků. Plech vymažeme a vlijeme do něj těsto. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Upečený trhanec roztrháme vidličkou na kousky, pocukrijeme a podáváme s ovocnou omáčkou, rozdušeným ovocem nebo kompotem.

 

Ovesné medvědí tlapky

 

150 g hladké mouky, 1/4 balíčku prášku do pečiva, 60 g moučkového cukru, 50 g ovesných vloček, citrónová kůra, mletá skořice, hřebíček, 2 žloutky, 120 g másla, cukr s vanilkou na obalení

 

Na vál prosijeme mouku s práškem, přidáme cukr, na lžíci másla opražené a umleté vločky, kůru, mleté koření, rozdrobené máslo a se žloutky vypracujeme těsto. To vyválíme na váleček, ze kterého odkrarujeme kousky a lehce vtlačujeme do vymazaných formiček. Pečeme ve středně teplé troubě asi 10-15 minut. Ještě teplé tlapky vyklepneme a obalujeme v cukru.

 

Ovesné vanilkové rohlíčky

 

250 g hladké mouky, 180 g másla, 100 g ovesných vloček, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky, citrónová kůra, cukr a vanilka na obalení

 

Vločky opražíme na lžíci másla, necháme vychladnout a umeleme. Na vál prosijeme mouku, přidáme vločky, máslo, cukr a kůru a vypracujeme těsto. Necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíe váleček, ze kterého odkrarujeme menší kousky a tvoříme úhledné rohlíčky. Pečeme na mírně pomaštěném plechu ve středně teplé troubě dorůžova. Upečené ještě zatepla obalujeme v cukru s vanilkou.

 

Ovesné sušenky s rozinkami

150 g hladké mouky, 60 g ovesných vloček, 140 g másla, 2 žloutky, 70 g moučkového cukru, 50 g rozinek, špetka prášku do pečiva, vanilka, citrónová kůra

Máslo utřeme se žloutky a s cukrem, přidáme mouku prosátou s práškem, válečkem rozdrcené vločky, vanilku a citrónovou kůru. Nakonec přidáme omyté, osušené a nadrobno nakrájené rozinky. Vypracujeme těsto, tence rozválíme, rádylkem nakrájíme čtverečky a na  plechu upečeme do růžova.

 

Ovesné zázvorky

 

300 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 120 g másla, 130 g práškového cukru, 2 žloutky, 30 g ovesných vloček, mletý zázvor, citrónová št'áva

 

Mouku prosijeme s práškem, přidáme cukr, rozdrobené máslo, na lžičce másla opražené a umleté vločky, mírně navršenou lžičku zázvoru. Těsto zaděláme pomocí žloutků a citrónové št'ávy, vyválíme na  plát a upečeme na pomaštěném plechu ve středně teplé troubě dorůžova.