Krupice

 

Krupice jsou mlýnské meziprodukty, obsahující jádro obilného zrna s částěčně ulpělou slupkou. Zdrojem krupice, kterou používáme v kuchyni je pšenice.

 

Na trhu se vyskytuje pšeničná krupice hrubá, jemná, dětská dehydratovaná a rychlovarná dehydratovaná. Ve výživě má krupice význam především pro snadnou stravitelnost.

 

Používáme ji jako rychlou zavářku do polévky, k přípravě příkrmu a kaší, moučníku, dezertů dětem a v dietách pro lehkou stravitelnost seniorům.

 

Úprava krupice je jednoduchá. Do polévky nebo do mléka na kaši ji zavařujeme v okamžiku, když je tekutina ve varu. Sypeme ji zvysoka tenkým pramínkem a stále mícháme. Tak zabráníme nepříjemným žmolkům. Krupice v mléce se ráda připaluje. Vaříme ji nejlépe ve vodní lázni nebo s přídavkem tuku.

Krupicové pokrmy

 

Polévka s krupicí

 

1 1/4 l vývaru, 100 g kořenové zeleniny, 40 g krupice, 2 vejce, sůl, muškátový oříšek, petrželka

Ve vývaru uvaříme zeleninu.  Za stálého míchání zavaříme krupici a vaříme asi deset minut. Pak do polévky vmícháme celá vejce, necháme srazit, okořeníme muškátovým oříškem, podle chuti osolíme a nakonec přidáme petrželku.

 

Polévka s praženou krupicí

 

1 1/4 l vody, 80 g kořenové zeleniny, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, 40 g krupice, 40 g tuku, sůl, kmín, 1-2 bílky, petrželka

 

Na tuku opražíme na nudličky nastrouhanou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Zasypeme krupicí, přidáme kmín a za stálého míchání orestujeme do zlatova. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi deset minut. Do hotové polévky rozmícháme bílky a okořeníme petrželkou.