Chléb a netradiční obsah

 

 

Žaludový chléb

 

Nasbírejte žaludy a usušte je. Odstaňte z nich slupky a rozemelte je (Stačí  mlýnek na kávu, nebo mixér). Vzniklou mouku dejte do plátěného pytlíku a zalijte ji vařící vodou. Tím se z mouky odstraní tanín. Smíchejte vzniklou hmotu s obilnou moukou v poměru 1 : 1 a tuto směs užijte místo samotné mouky při pečení chleba, kekssů nebo při smažení. Chléb upečený z této směsi je výživný a má příjemnou ořechovou chut'.

 

V průběhu staletí bylo pěstování užitkových plodin, zejména obilovin, věnováno obrovské množství úsilí. Kdybychom takové úsilí věnovali pěstování stromů, daleko by svou produkcí předčily i trvalé byliny. Výnosy  jsou sice objemově zhruba podobné, ale výživná hodnota, např. ořechů, je oproti obilovinám podstatně vyšší, zejména pokud jde o obsah bílkovin. Existují již šlechtěné odrůdy vlašského ořechu, které začínají plodit mnohem dříve než běžné ořechy a mají vyšší výnosy.

 

Největší současnou brzdou rozvoje pěstování ořechů v Británii je skutečnost, že existujícím druhům jedlých kaštanů a vlašských ořechů se daří pouze v jižních částech země. Tyto druhy původně pocházející z oblasti Středozemního moře, ale pšenice a ječmen také. Vytvoření takových odrůd pšenice a ječmene, které rodí dobře i ve Skotsku, má na svědomí pouze selektivní šlechtění a stejných výsledků by bylo možné dodáhnout i s ořechy.

 

Kombinované pěstování stromů a polních plodin, at již kultivovaných nebo trav se nazývá agrolesnictví. V současné době probíhá na mnohých místech Británie výzkum, který se snaží vyvinout vhodné kombinace a metody agrolesnictví pro naše klimatické podmínky. Zkoušejí se kombinace dřevin s travami, dřevin s obilovinami a vlašských ořechů s obilovinami, přičemž při pěstování plodin se používají konvenční metody. I když jsou tyto experimenty ideálům permakultury dost vzdálené, můžeme je pokládat za vykročení správnym směrem a za součást pozitivního vývoje.

 

(Permakultura v kostce  Patrick Whitefield)

 

Chléb s bylinami

 

Chléb s libečkovým semínkem

 

Libeček můžete nahradit mákem nebo semenem čechřice.

 

15 g čerstvého droždí, 1/2 čajové lžičky (2,5 ml) cukru, 425 ml vlažné vody, 2 čajové lžičky (10 ml) soli, 350 g hrubé mouky, 350 g hladké mouky, 1 polévková lžíce oleje (15 ml), 1 středně velká nastrouhaná cibule, 1 polévková lžíce (15ml) libečkových semínek

 

Z těsta připravíte 14 rohlíků nebo 2 bochánky

Z droždí, 2 polévkových lžic (30 ml) vlažné vody a cukru si připravte kvásek. Na teplém místě nechte vzejít. Mouku promíchejte se solí, přidejte kvásek, olej a cibuli a vodu a vymiste vláčné těsto.

 

Těsto miste 10 minut, až je hladké a nechytá se mídsy. Dejte ho na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte 1-2 hodiny kynout.

 

Vykynuté těsto přendejte na vál a ještě 5 minut hnětte.

Vytvarujte rohlíky nebo bochánky a položte je na pomaštěný plech.

 

Rohlíky nebo bochánky nechte ještě 20 minut kynout, potřete vodou a posypte semeny libečku, čechřice nebo máku.

 

Troubu zahřejte na 230 °C.

 

Pečte 10 minut, potom zmírněte teplotu na 200 °C a ještě 5 - 20 minut pečte. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

 

( Bylinář Lesley Bremnessová)

 

Chléb s pažitkou

 

15 g čerstvého nebo 25 g sušeného droždí, 1 čajová lžička (5 ml) cuklru, 50 ml vody, 450 g hladké mouky, 110 g hrubé mouky, špetka soli, 350 ml vlažné vody, 50 g másla, 250 g strouhaného sýra, 3 polévkové lžíce (450 ml) nakrájené pažitky, 1 ušlehané vejce

 

Z těsta připravíte 1 bochník

 

Připravte si kvásek. Ve dvou polévkových lžících vody rozpust'te droždí, přidejte trochu cukru a nechte vzejít.

 

V míse smíchejte mouku se solí, přilijte vlažnou vodu a kvásek. Miste aspoň 2 minuty.

Těsto vytvarujte do polokoule, poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kynout asi 1 1/2 hodiny.

 

Těsto zlehka vyválejte, přidejte máslo, vytvarujte bochník, zase vyválejte a asi 3 x přeložte. Přidejte sýr, pažitku a vejce.

 

Vložte do vymaštěné formy na povrchu nakrojte tři zářezy a nechte asi 30 minut na teplém  místě kynout.

Troubu zahřejte na 220 °C.

 

Chléb potřete vejcem a pečte 35 - 40 minut.

 

(Bylinář Lesley Bremnessová)

Ovocný chlebíček se šafránem

 

225 ml teplého mléka, 25 g čerstvého droždí, 1 čajová lžička (5ml) cukru, 1/4 lžičky (1,25ml) šafránu(prášek nebo blizny), 150 ml vřelé vody, 450 g hladké mouky, 110 g g másla, 50 g práškového cukru, 175 g rozinek, 110 g kandované pomerančové kůry, 1 čajová lžička (5ml) sušeného tymiánu.

 

Rozpočet na 10 kusů

 

Připravte si kvásek. Ve 2 lžících važného mléka rozpust'te droždí a čajovou lžičku cukru. Nechte asi 10 minut na teplém místě.

 

Šafrán zalijte vařící vodou a nechte louhovat až do vystydnutí vody. Do mísy nasypte mouku a přidejte máslo, cukr, rozinky, kandovanou pomerančovou kůru a tymián a pořádně promíchejte.

 

Přidejte kvásek a šafrán s vodou. Dřevěnou vařečkou vymiste hladké a pružné těsto.

Těsto vložte do vymaštěné formy o průměru asi 25 cm.

 

Přikryjte vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

Troubu zahřejte na  190 °C.

 

Pečte 1 hodinu. Nechte vychladnout ve formě. Nakrájejte a podávejte s máslem.

 

(Bylinář Lesley Bremnessová)