Chléb s náplní

 

Chléb se zapečeným párkem

 

1000g hladké pšeničné mouky, 40 g droždí, 500 ml mléka, 20 g soli, 1 kostka cukru, 400 g párků, tuk na vymazání a voda na potření

 

Z 200 g mouky, rozdrobeného droždí, 200 ml vlažného mléka a cukru si připravíme kvásek. Necháme 30 minut vykynout, přidáme zbylou mouku, mléko a sůl a těsto dobře propracujeme. Necháme 60 minut kynout. Pak těsto rozdělíme a vytvarujeme dva bochánky a necháme dalších 10 minut odpočinout. Z každého bochánku rozválíme asi 1 cm silnou placku, na ni rozložíme párky a dvakrát je obalíme chlebovým těstem. Naplněné chleby přesuneme na vymazaný plech a necháme 30 minut kynout. Před pečením potřeme povrch vodou a propíchneme. Pečeme v předem vyhřáté troubě v páře a to dozlatova.  

 

Chléb s uzeným masem

 

500 g hladké mouky, 20 g droždí, 250 ml mléka, 10 g soli, půl lžičky cukru, 300 g uzeného masa vcelku, ideál rolka

 

Z mouky, rozdrobeného droždí, mléka a cukru připravíme kvásek. Necháme 30 minut kynout, přidáme zbylou mouku, mléko, súl a těsto dobře propracujeme. Necháme 60 minut kynout. Pak z těsta vytvarujeme bochánek a necháme dalších 10 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm silnou placku, na kterou položíme uzené maso. Dobře zabalíme a přesuneme na vymazaný plech. Necháme 30 minut kynout, potřeme vodou a pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova. Během pečení průběžně potíráme vodou. 

 

Chléb s pikantní náplní

 

500 g hladké mouky, 20 g droždí, 250 ml mléka, 10 g soli, půl lžičky cukru, 600 g cibule, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 150 g měkkého salámu, 2 žloutky, 150 ml kysané smetany, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, drcená majoránka, mletá sladká paprika dle chuti, voda na potření, tuk na vymazání

Nejprve si připrvíme náplň - kolečka cibule osmahneme na oleji, cibuli vezmeme z oleje a necháme okapat. K vychladlé a okapané cibuli přidáme drobné kostičky salámu, strouhaný sýr, smetanu, solamyl, žloutky, dle chuti sůl, pepř, majoránku a papriku. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, které rozválíme na velikost menšího pekáče. První díl vložíme do vymzaného pekáče, na něj rozprostřeme připravenou náplň a přikryjeme druhým dílem. Necháme 30 minut odpočinout, povrch potřeme vodou a pečeme v předem vyhřaté troubě dozlatova. Během pečení potíráme vodou.