Víno z chleba a obilí

 

Žitné víno

 

Z obilnin je pro přípravu domácího vína velmi vhodné žito. Je třeba však upozornit, že se může konzumovat minimálně po půlročním uložení, kdy získá na kvalitě. dřívější použití způsobuje silné bolení hlavy. Nepoužívá - li se žito naklíčené, musí se ponechat kvasit ve větších láhvích, než obvykle používáme, protože kvašením žito značně nabobtnává. Před stáčením do láhví doporučujeme víno přefiltrovat.

 

Naklíčení

 

Proprané , ještě vlhlé žito rozprostřeme na plech do vrstvy asi 1 cm vysoké a ponecháme nejlépe v zavřené, mírně vyhřívané troubě zapařit. Pravidelně je zkrápíme vodou a opatrně promícháváme. Jakmile zrna začínají klíčit, jenom je mírně kropíme vodou a převracíme vrstvu jen občas, abychom klíčky nepoškodily. Po celou dobu, dbáme aby se obilí nespálilo a proto dáváme raději na plech více vody. 

 

Žitné víno I. (5l)

 

1 kg žita se dobře propláchne, odstraní se plevele a nečistoty (popřípadě se nechá naklíčit), přelije se 1 l vroucí vody a rozpuštěnými 30 g kyseliny citrónové a ponechá se 1 den stát v kvasné nádobě uzavřené vatou. Druhý den se přidá vychladlý roztok 1 kg cukru ve 2,5 l soli. V nádobě uzavřené kvasnou zátkou bývá kvašení ukončeno za 2 - 3 týdny. po stočení necháme ustat a přefiltrujeme do láhví.

 

Žitné víno II. (5l)

 

1 kg žita několikrát propláchneme, odstraníme nečistoty (popřípadě se nechá klíčit), přelije se 4 l vody a ponechá se stát v uzavřené nádobě 1 den. Druhý den  se směs povaří hodinu na mírném ohni a po vychladnutí se procedí přes plachetku (nemačkat) do kvasné nádoby. za míchání se přidají vzklíčené kvasinky, 1/2  sáčku živné soli, 25 g kyseliny citrónové, postupně se přidá vychladlý roztok 1,5 kg cukru v 1 litru vody a ponechá se kvasit.

 

Chlebové víno

 

1250 g cukru, 300 g čerstvých kůrek chleba, 20 g kvasnic, 3 l vody, jablečné slupky z 3 jablek, 1 kůra z pomeranče

 

Do čistého demižonu vložíme chlebové kůrky, omyté jablečné slupky a pomerančovou kůru. Vše zalijeme vychladlým a svařeným roztokem cukru a vody. Doplníme kvasinkami a živnou solí. Doba kvasu 4 až 5 týdnů.

 

Chléb

 

Na přípravu léčivých nápojů bereme chléb z žitné mouky, dobře propečený. Mimořádně léčivé účinky zejména na trávicí ústrojí má chlebový kvas, který se tradičně připravuje ve slovanských zemích, především v Rusku.

 

Posílení trávicího traktu, rýma, nachlazení, bolesti hlavy

 

300 g suchého žitného chleba (ne plesnivého!) nakrájíme na kostičky a ještě dosušíme v troubě. Suchárky nasypeme do hrnce, zalijeme necelým litrem vřelé vody, přikryjeme a necháme 3 - 4 hodiny stát na teplém místě. Scedíme, přidáme 1 lžičku droždí a 1 lžíci cukru a necháme 5 - 6 hodin kvasit. Když začne kvas pěnit, slijeme ho, rozlijeme do láhví a uzavřeme. Skladujeme na chledném místě. Za 2 - 3 dny je kvas hotový. Pije se po sklenicích.

Tip: Do každé láhve s kvasem vsypeme před uzavřením 1 lžičku rozinek a podáváme ho s nimi.

(Nápoje pro zdraví Anna Šafránková)

 

Oves setý

 

Pokud ho chceme užívat jako bylinku, vyrazíme na něj dokud je zelený a léčit se budeme čerstvými výhonky. Výluhy z ovsa ulehčují odkašlávání, pomáhají proti bolestem, příznivě ovlivňují látkovou výměnu. Velmi účinný je oves při nespavosti.

 

Posílení chuti k jídlu

 

Nadrobno nasekáme 100 g mladých zelených stébel ovsa. Vložíme do láhve a zalijeme 500 ml a 40% alkoholu. Uzavřeme do necháme stát na chladném místě 7 dní. Potom přecedíme přes hustou látku nebo přes gázu. Užíváme 30 kapek třikrát denně ůl hodiny před jídlem.

 

Nespavost

 

50 g čerstvých mladých výhonků ovsa vložíme do sklenice z tmavého skla a zalijeme 500 ml lihu. Pečlivě uzavřeme  a necháme 2 týdny vyluhovat v chladnu a temnu, občas protřeseme. Slijeme, vymačkáme v gáze a přelijeme opět do láhve z tmavého skla. Užíváme 30 kapek třikrát denně, vždy hodinu před jídlem.

 

Nespavost, i při velké únavě, rozrušení

 

Natrháme a najemno nasekáme tolik čerstvých mladých výhonků ovsa, aby naplnily 0,5 l tmavou sklenici s uzávěrem nebo nádobou z porcelánu či kameniny, kterou můžeme pevně uzavřít. Stlačíme rukou a přelijeme 100 ml lihu. Pak doplníme až nahoru převařenou vychladlou vodou. Pečlivě uzavřeme a necháme stát 2 týdny, každý den protřeseme. Potom scedíme. Každý den po večeři užíváme po 1 lžičce, zhruba v hodinových intervalech, přikrát po sobě. Pokud je nám to příjemnější, můžeme kapky  brát v malém množství vody.

 

Ječmen setý

 

Dávno před synteticky vyráběnými vitaminovými doplńky se jako multivitamin používal prášek ze sušených výhonků ječmene. Výhonky ječmene v sobě totiž skrývají neobvyklé vysoké množství minerálů, vitamínů, chlorofylu a desítek dalších rostlinných látek. Je to výborný prostředek na detoxikaci a alkalizaci (odkyseleni) organizmu, pomáhá i proti obezitě a cukrovce. Je to snadno dostupná surovina na výbornou jarní očistnou kůru, pokud máme kde výhonky pěstovat  ( ke sklizni jsou ve výšce 20 cm), protože čerstvá ječmenná "tráva" je ještě účinnější než sušená.

 

Upozornění

 

Pokud budeme odšt'avovat výhonky obilí, musíme si pořídit výkonný tlakový odšt'avovač, většina odstředivek si s nimi neporadí.

 

Jarní kůra na pročištění organizmu, překyselení

 

1 - 2 lžičky drcených sušených výhonků mladého ječmene rozmícháme ve sklence vody nebo vlažného slabého čaje a vypijeme. Užíváme po 3 - 4 týdny dvakrát denně.

(Nápoje pro zdraví Anna Šafránková)