Roztápění pece

 

Roztápění pece při pečení chleba

 

Nejprve pec vyčistíme. Připravíme si vhodné dřevo. Správnou teplotu při pečení můžeme zjistit rozhozením mouky. Pokud v čisté, vymetené peci mouka okamžitě tmavne s tendencí připálení, je pec přehřátá a necháváme vychladnout. Pokud nezhnědne mouka ani po chvíli je pec nevytopená. Jestliže mouka pouze žloutne a netmavne je stále málo rozehřátá. Správně vytopená pec je v okamžiku, kdy mouka postupně zlátne, zhnědne až ztmavne.

 

Roztápění pece při pečení pizzy

 

Roztápění obdobné. Pec musíme rozehřát s ohledem  na tloušt'ku těsta. Zpočátku pizzu přisuneme blíže k tepelnému zdroji a po 5 minutách odsuneme. Okraj pizzy potíráme vejcem nebo jen bílkem. Pizzu pečeme na dně pece. Jednodušší varianta na obvyklém plechu s ohledem na riziko připečení pizzy k dnu pece. Také možno ve formě. Pokud pečeme pizzu na plechu, potřeme kvalitním fritovacím olejem, který snáší vysokou teplotu. Pokud používáme náplně, které se pomaleji tepelně upravují, připravíme těsto silnější. V opačném případě připravíme těsto tenčí.

 

Pečení obilné placky na ohni 

 

Nejnáročnější způsob pečení je příprava na přímém ohni. Po opečení obou stran na pánvi, placku přidržíme více opečenou stranou nad plamenem. Obrátíme a opečeme z druhé strany.